De werking van het hart

Al- Amal heeft vrouwengroepen waar we verschillende thema’s behandelen en op deze thema’s experts uitnodigen. De vrouwen in deze groepen willen zich graag (door)ontwikkelen en zich scholen. Ze bepalen zelf de thema’s die ze willen behandelen en wie zij uitnodigen voor een voorlichting. We merken dat het de vrouwen sterker maakt. Ze weten actie te ondernemen en voelen meer regie over eigen leven. Ze leren om zichzelf te verreiken en maken tijd voor zichzelf.

Bij elke voorlichting zitten tussen de 15 en 20 bewoners. Al-Amal is in verschillende wijken actief en zorgt dat de toegang tot de voorlichting laagdrempelig is door de voorlichting op vindplekken in de wijk aan te bieden. Een voorbeeld van experts die voorlichtingen komen geven is de samenwerking met het UMC. Vanuit dit ziekenhuis komen co-assistenten voorlichting geven over gezond leven en je lichaam leren kennen. Deze samenwerking loopt al sinds 2017.

Imre en Djimme zijn 5e-jaars studenten die vanuit het UMC met ons samenwerken. Zijn hebben gekozen voor stichting Al-Amal om voorlichtingen te geven vanuit het UMC. Zij zetten zich een week lang in om voorlichtingen te geven en zij voelen zich warm ontvangen. “De vrouwen zijn nieuwsgierig en vragen veel! Het is mooi en belangrijk om met elkaar het gesprek aan te gaan en kennis te vergroten over het lichaam.”

Vandaag gaat de voorlichting over ‘het hart’. Imre en Djimme leiden de ochtend in met een introductie over het hart, gelijk beginnen de 14 vrouwen vragen te stellen: “hoe voel ik mijn eigen hartslag? Wat is normaal? Als ik sport klopt mijn hart soms 140 slagen per minuut, is dat normaal? Waar moet ik op letten?” De mannen vertellen verder en er ontstaat een dialoog over het onderzoeken van je hart. Imre en Djimme hebben twee stethoscopen meegenomen en de vrouwen worden gevraagd naar elkaars hart te luisteren. Imre en Djimme vertellen over klachten die je kan hebben bij een ziek hart en wat belangrijk is om in de gaten te houden, bij jezelf en bij een ander.

Wilt u meer weten over de voorlichtingen die Al-Amal biedt of de vrouwengroepen of over samenwerkingen? Neem dan contact met ons op.