
Co-schappen lopen bij Al Amal
Co-schappen lopen kan op verschillende manieren. Je kunt op één plek drie maanden lang werken, maar Issam en Thijs hebben ervoor gekozen om op twaalf plekken in Utrecht hun co-schappen te lopen. Een van deze plekken is Al Amal. Voorlichting geven aan een groep mensen die nog niet eerder in aanraking is gekomen met medische kennisoverdracht vinden ze erg belangrijk. In dit blogbericht lees je over de ervaringen van Issam en Thijs bij Al Amal.
Je wordt super vriendelijk ontvangen. Iedereen is blij dat je er bent. Tijdens de voorlichting zie je dat mensen af en toe in en uit lopen, maar dat maakt het ook gezellig. We staan hier bij Al Amal omdat we het leuk vinden om met mensen in gesprek te gaan. We gaan de dialoog aan door vragen te stellen zoals: “Wat is een hoge bloeddruk?” We zien vaak dat men de klacht kan benoemen – zoals hoofdpijn – maar de kennis waar de pijn vandaan komt er niet is. Op het moment dat we het uitleggen dan zie je dat de deelnemers met open ogen naar je kijken. Hierna merk je dat de dialoog opent en dan heb je het over de functie van het menselijk lichaam en wat je zelf kunt doen.
We hebben een vast format waar we mee werken wanneer we voorlichting geven. We behandelen (o.a.) de volgende vragen:
- Hoe ziet een bepaald ziektebeeld er uit?
- Hoe vaak komt het voor (cijfers)?
- Wat zijn de oorzaken en gevolgen?
- En wat kan je zelf doen (interventies)?
Voordat we onze eerste voorlichting gaven hebben we onze presentaties goed bekeken en de taal vergemakkelijkt zodat de informatie begrijpelijk is en minder medisch. We leren zo dichter bij de leefwereld van mensen te komen. We zien dat het belangrijk is om een holistisch beeld te hebben van een patiënt. Vaak gaat het niet alleen om de pijn maar zijn er ook andere problemen in leefgebieden – zoals verhoogde stress rondom financiële problemen – die invloed hebben op het ziektebeeld. We leren begrijpen wat er nog meer schuilgaat onder de pijnklachten.
We zien dat mensen vaak naar de dokter gaan met een klacht zoals hoofdpijn. Maar als je de taal niet spreekt kun je niet goed uitleggen waar je last van hebt en dat kan impact hebben op een diagnose. We denken dat het belangrijk is dat er veel voorlichting plaatsvindt zodat mensen bewust worden van hun eigen lichaam en gedrag.
Hetgeen wat ons het meeste zal bijblijven aan onze tijd hier bij Al Amal is dat we zien dat taal zo ontzettend belangrijk is in alles wat je doet. Het raakt ons dat mensen sociaal geïsoleerd zijn of worden. Al Amal heeft de functie om deze mensen mee naar buiten de wereld in te trekken en deel te laten nemen aan de samenleving. Dat maakt impact.