De eerste 1000 dagen – Interview met Chahrazad Azdad en Soumaya Baabi
Al Amal begeleidt met oprechte betrokkenheid mensen stap voor stap om zelfstandiger te worden. Deze betrokkenheid zou er niet zijn zonder de vrijwilligers en vaste medewerkers, die zich met hart en ziel inzetten voor Al Amal en haar projecten. Een ding heeft iedereen die bij Al Amal werkt gemeen: een drive om echt een verschil te maken in het leven van mensen die om hulp vragen.
Duizend dagen project
Een van de projecten van Al Amal is het 1000 dagen project. Aanstaande moeders en vaders worden in het 1000 dagen traject ondersteund bij een evenwichtige zwangerschap en opvoeding. In gesprek met Chahrazad Azdad, Projectcoördinator de eerste 1000 dagen en Soumaya Baabi, Ondersteunend projectcoördinator & Gezinsbegeleider over dit bijzondere project.
Lees verder om meer over dit bijzondere project te weten te komen en welke mensen dit project zo succesvol en uniek maken. Chahrazad en Soumaya hebben al veel nieuwe ouders geholpen bij het creëren van een gezonde en stabiele omgeving voor het kind.
Chahrazad is al acht jaar betrokken bij Al Amal. Na haar onderzoek en stage bij Al Amal, heeft ze een tijdje voor een andere organisatie gewerkt. ‘Ik had het goed naar mijn zin hoor, bij mijn vorige baan, maar Al Amal bleef in mijn gedachten. Op een gegeven moment begon het toch te veel te kriebelen. Al Amal heeft iets unieks, je mag hier echt onderdeel zijn van het leven van mensen en dat trekt me aan’. Op een dag zegt ze haar baan op om weer terug te komen bij Al Amal en daar is ze nog iedere dag heel blij mee. Van de verschillende projecten die ze heeft opgezet en uitgevoerd, gaat het 1000 dagen project haar bijzonder aan het hart.
In het 1000 dagen project worden aanstaande moeders en vaders gekoppeld aan een mamaatje van Al Amal. Deze eerste duizend dagen beginnen al bij de zwangerschap. De mamaatjes hebben het met de aankomende ouders over allerlei onderwerpen zoals gezondheid, voeding, ontspanning, intimiteit, hygiëne en socialisatie. De begeleiding zorgt ervoor dat het nieuwe gezin en dus het kind een zo goed mogelijke start in de wereld kan maken.
Iemand die sinds kort voor Al Amal en het 1000 dagen project werkt is Soumaya. Als gezinsbegeleider heeft ze vaak te maken met aankomende moeders in kwetsbare situaties. Dat het werk voor het 1000 dagen project veel tijd en energie kost, vindt ze niet erg. ‘Ik krijg er zo veel voor terug. Mensen zitten soms in hele slechte situaties en komen er zelf niet uit. Je kunt echt een verschil maken en een steun zijn voor mensen. Dat vind ik zo bijzonder. Samen met mensen werken aan vooruitgang geeft me enorm veel voldoening’.
Al Amal doet nooit de deur dicht
Er komen heel verschillende mensen met verschillende soorten problemen bij het 1000 dagen project terecht. Soms zijn het nieuwkomers in Nederland die de taal, omgeving en de cultuur niet kennen. Soumaya en Chahrazad geven allebei aan bereid te zijn om heel veel te doen. Er wordt altijd gekeken naar welke hulp mogelijk is. Dat kan zo klein zijn als samen een ommetje maken of een rondje door de IKEA wandelen.
Chahrazad vertelt dat wanneer mensen echt aangeven hulp nodig te hebben ze daar altijd tijd voor wil maken. ‘Ik werd een keer na 17 uur gebeld door een jongen die jarenlang geen hulp wilde. Ook al is mijn werkdag dan eigenlijk afgelopen, maak ik toch tijd voor hem. Door dat vertrouwen te krijgen en terug te geven ontstond een goede band. Deze jongen weet nu dat Al Amal nooit de deur dichtdoet voor je’. Binnen de eerst 1000 dagen zie je dat moeders ons ook ‘s avonds bellen om een praatje te maken, zorgen te uiten of om vragen te stellen. Collega’s wonen een bevalling bij en dat soms midden in de nacht. De ondersteuning die mamaatjes bieden is intensief maar wordt liefdevol en met passie uitgevoerd door mamaatjes. Het vraagt om flexibiliteit, aandacht, zorg en out of the box denken.
De vrijwilligers en medewerkers van Al Amal proberen altijd eerst de ergste stress weg te nemen bij de mensen die aankloppen voor hulp. Soumaya vertelt dat het belangrijk is om te luisteren en te kijken waar de behoefte ligt van mensen. Soms is dat heel praktisch door samen op zoek te gaan naar een bedje voor de baby en soms is het eerst alleen een luisterend oor. Zodra die eerste stress weg is, kun je gaan kijken welke vervolgstappen mensen kunnen zetten. Bijvoorbeeld door moeders te laten aansluiten bij een mama-baby-groep.
Het traject voor aankomende moeders en vaders duurt duizend dagen, maar dat betekent niet dat het contact met Al Amal dan voorbij moet zijn. Mensen zijn dan natuurlijk nog steeds welkom voor koffie en een gesprek. Het is fantastisch om te zien dat moeders na het doorlopen van het traject een stuk zelfstandiger zijn. ‘Ze staan zo veel meer in hun kracht en dat is precies waar het om draait’, geven Chahrazad en Soumaya allebei met een glimlach aan. ‘Een moeder die na het doorlopen van het traject vrijwilligerswerk is gaan doen of moeders die een sociaal netwerk hebben opgebouwd met andere moeders, dat is waar je het voor doet’.