Een steentje bijdragen aan de maatschappij voor een positieve beweging

Een interview met vrijwilligster Shivani door Moira Schocher Carlier
Opgeschreven door Fleur van IJperen

Ik ben Shivani, vijfentwintig jaar oud en woonachtig in Utrecht. Mijn moeder is Surinaams-Hindoestaans en mijn vader is Indiaas Punjabi. Mezelf beschrijf ik als een multiculturele persoon. Waarom, omdat ik opgegroeid ben in een wijk waar er veel diversiteit is in de mensen. Mensen met verschillende normen en waarden, tradities, culturele gebruiken etc. Daarnaast houd ik heel veel van reizen! Wat ik het mooie vind aan reizen is, dat je verschillende culturen ziet, persoonlijke verhalen meekrijgt van mensen en de geschiedenis ontdekt waar ooit historische evenementen hebben plaatsgevonden. Ook word ik heel erg blij van dansen. Door te dansen kan ik mijn emoties en energie kwijt en voel ik me vrij. Ik dans op het ritme van de muziek waardoor ik mijn eigen beweging vorm kan geven.

Ik studeer Sociaal Juridische Dienstverlening aan de Hogeschool Utrecht. Door de corona is het les volgen, anders gegaan dan normaal. Je gaat van lesbanken naar online les, waardoor je veel meer achter je laptop zit en zelfstudie hebt. Het was wennen in het begin, maar nu gaat het wel.

Fysieke contact met mijn leerteamgenoten is er gewoon niet. Ondanks dat appen we wel veel met elkaar. Ik blijf positief en hoop dat we met z’n allen uit de ongewone situatie kunnen terugkeren naar een normaal leven.

Via mijn studie kwam ik bij stichting Al Amal terecht. Ik ben hier in januari 2021 actief begonnen met het geven van Taallessen. Vorig jaar november heb ik een middag meegelopen bij het meidencentrum en zou ik beginnen, maar dat was lastig i.v.m. de coronaregels. Moira – de vrijwilligerscoördinator van Al Amal – benaderde mij dat ik ook Taallessen kon geven. Dat vond ik leuk en spannend en ben ik toen gaan doen. In het begin vond ik het lastig omdat ik nooit taalles heb gegeven. Het is aftasten met elkaar, wat kan ik de dames bieden en wat willen zij leren. Ik kwam in contact met vrouwen die de Nederlandse taal op een laag niveau beheersen. Als je in aanraking komt met deze problematiek dan zie je wat de impact is voor mensen als ze de taal niet machtig zijn. Ik wil de vrouwen graag helpen, hun participatie en zelfredzaamheid te bevorderen. Dat doen we door simpele oefeningen uit te voeren. Het kunnen vragen: ‘Hoe is het met jou?’ aan een ander, het contact met je buurvrouw aangaan of tijdens het boodschappen doen vragen kunnen stellen. Dit bevordert het in contact staan met de samenleving. En op een gegeven moment zie je ze ook groeien.

Zoals ik al vertelde ben ik via mijn studie met dit vrijwilligerswerk bij Al Amal in aanraking gekomen. De gedachte is dat je kennis maakt met het werkveld waar ik als Sociaal Juridisch Dienstverlener in zal komen te werken. Ik doe het echt vooral om vrouwen te empoweren. Ik word gemotiveerd om bepaalde uitdagingen nog extra – vanuit onze persoonlijke ontwikkeling en loopbaan technische ontwikkeling – aan te kunnen pakken tijdens het vrijwilligerswerk. Ik als student zou misschien niet zo snel aan vrijwilligerswerk doen, want dat voelt als iets buiten je comfortzone. Daarom is het superfijn dat dat via de studie gestimuleerd wordt, omdat je zo ervaring rijker wordt en je als persoon groeit.

Als inzicht zou ik willen meegeven: zie de maatschappij als 1, waarbij er mensen zijn die het fijn vinden om op een laagdrempelig niveau zichzelf te ontwikkelen en steeds meer deel kunnen nemen aan de Nederlandse samenleving. Jij kan als persoon hier een steentje aan bijdragen, dit zorgt ervoor dat de maatschappij steeds positiever wordt.

In het begin was ik niet bekend met wat voor vrijwilligerswerk ik kon verrichten in mijn eigen stad. Maar ik kom er via dit vrijwilligerswerk steeds meer achter hoe belangrijk ik het vind dat vrouwen zich kunnen ontwikkelen. Ik denk dat vrouwen en mannen gelijk staan in de samenleving en door een steentje bij te dragen kun je vrouwen echt helpen te emanciperen. In mijn omgeving heb ik gezien wat een duidelijk onderscheid is tussen wat een man en vrouw doet. En dat mannen en vrouwen ook gelijk kunnen zijn aan elkaar. Er zit veel onontwikkeld potentieel in vrouwen. Daarom vind ik het belangrijk om mijn steentje te kunnen bijdragen om de kansengelijkheid te stimuleren.

shivani
Recent Posts