
Hulp is dichtbij rondom geldzorgen
In Utrecht zijn er verschillende organisaties die met de inzet van professionals en vrijwilligers Utrechters ondersteunen bij hun administratie, financiën en schulden. Stichting Al Amal is daar een van. Ook maken wij deel uit van de Armoedecoalitie die in Utrecht in 2009 is gestart. Samen met andere organisaties zetten wij ons in deze coalitie in voor armoedebestrijding en tegen sociale uitsluiting door krachtenbundeling en vernieuwende initiatieven te onderzoeken.
Wij doen dit vanuit de visie dat bewoners, met een zetje in de rug, weer vol mee kunnen draaien in de maatschappij. Wij hebben verschillende programma’s die zich focussen op het empoweren en versterken van bewoners die het op dit moment even niet alleen kunnen. Wij zetten hen in hun kracht.
Geldzorgen en schaamte
Wat wij zien in de wijken is dat er een schaamtegevoel heerst wanneer het aankomt op het bespreken van of hulp zoeken rondom armoedesituaties. Het kan voelen alsof je de enige bent die met deze problematiek te maken hebt. Dit zorgt voor meer stress, relatieproblematiek en een slechtere gezondheid. Wij zien bijvoorbeeld dat mensen minder gezond gaan eten of medicatie niet ophalen omdat het niet vergoed wordt. Al Amal zorgt ervoor dat we naast de bewoner gaan staan en mogelijkheden verkennen. Heeft men bijvoorbeeld recht op ‘Tegemoetkoming zorgkosten’ of ‘Bijzondere bijstand’? We leggen alles zo goed mogelijk uit en helpen bij het onderzoekswerk om uit te pluizen waar mensen recht op hebben.
Wij zorgen dat hulp dichtbij is
Bij Al Amal zorgen wij dat we altijd laagdrempelig te vinden zijn in verschillende wijken in Utrecht door onze twee programma’s ‘Open huis’ en ‘Hulp aan huis’. Hier ondersteunen wij bewoners laagdrempelig bij lichte administratieve zaken zoals het doornemen van brieven en belletjes plegen naar instanties. Wanneer een bewoner zich bij ons aanmeldt bekijken we samen de situatie en bepalen we of een medewerker bij je thuis langskomt om dit te bespreken en aan te pakken (hulp aan huis) of je langs komt tijdens een open huis op een van de vier plekken in de stad. Je bent altijd welkom. Onze medewerkers hebben in deze programma’s een signalerende functie. Op het moment dat wij zien dat iemand niet 1 schuld heeft, maar meerdere schulden. Of een enorm hoge studieschuld en we zien al: hier komt iemand zelf niet bovenop dan verwijzen we warm door naar het buurtteam, een bewindvoerder, de gemeente of een andere passende instantie.
Wilt u meer informatie over Hulp aan huis of Open huis?
Ga dan naar: https://www.al-amal.nl/openhuis/
Ook kunt u contact opnemen met een van de teamleiders die deze programma’s coördineren:
Chahrazad Azdad,
E.c.azdad@al-amal.nl
T. 06-38158037
Amal Mezgouri,
E.a.mezgouri@al-amal.nl
T. 06-24790427
Voedselpakketten uit het hart
‘Voedselpakketten uit het hart’ is opgericht door Marzouka (bestuurslid Al Amal) en wordt door en voor bewoners (met ondersteuning van Al Amal) mogelijk gemaakt. Deze voedselpakketten worden aangeboden aan bewoners die niet in aanmerking komen voor de voedselbank maar het oprecht moeilijk hebben met rondkomen. De bewoners krijgen bij Al Amal een uitgebreide intake en ontvangen voor een (korte) periode voedselpakketten. Wat dit zo succesvol maakt is dat de hulp in stand gehouden kan worden doordat mensen in lokale winkels eten of geld doneren. Ook groenteboeren en slagerijen doneren eten aan dit programma. Dit is ontzettend belangrijk voor bewoners die onder de armoedegrens leven en hierdoor geen boodschappen kunnen doen. Wij geloven dat tijdelijke ondersteuning van een voedselpakket bewoners weer op de rit kunnen helpen.
Werkwijze voedselbank:
Al Amal werkt met vrijwilligers die elke week de voedselpakketten samenstellen. Deze houden rekening met de gezinssamenstelling. De gezinnen kunnen aangemeld worden door bewoners of professionals. Mail naar voedselpakket@al-amal.nl.
Contactpersoon:
Amal Morabit, a.morabit@al-amal.nl.
Telefonisch contact?
Marzouka Boulaghbage, 06 – 30466871