We All: We slaan een arm om de schouders van jongeren

In 2017 is het project We All gestart, een samenwerking tussen Al Amal en het Leger Des Heils. We All is een project gericht op het helpen van jongvolwassenen met een migratieachtergrond waarbij een vermoeden van LVB (Laag Verstandelijke Beperking) bestaat. In 2016 constateerde het buurtteam dat veel jongeren ‘achter de gordijnen zaten’ in de wijk Kanaleneiland. Al Amal en het Leger Des Heils hebben de handen ineengeslagen om deze jongeren te activeren en zo ontstond het project ‘We All‘.

We zien dat jongvolwassenen die aangemeld worden bij het project te maken hebben met multi-problematiek: het hebben van schulden, een verstoord dag en nachtritme, levend in gezinnen waar veel spanning heerst, in veel gevallen contact met politie en justitie en middelengebruik. Deze groep is minder geschikt voor groepsbegeleiding maar 1-op-1 coaching slaat goed aan. Al Amal zorgt (indien nodig) ook voor ondersteuning binnen het gezin d.m.v. het inzetten van een gezinswerker omdat er in het gezin van jongeren vaak spanning en onbegrip heerst rondom de jongvolwassenen. Door de spanning in de thuissituatie aan te pakken krijgt de jongere ruimte voor zichzelf en de eigen ontwikkeling.

De aanmeldingen voor het project komen veel binnen via veiligheidsorganisaties (bv. de Politie, het Veiligheidshuis, reclassering). We bedienen een groep die voelt dat zij nergens terecht kunnen en zij geen deel uitmaken van de samenleving. We steken veel tijd in het opbouwen van een vertrouwensband. Na een paar maanden in het project zie je de jongeren echt weer ademen, ze ervaren dat er hulp is en dat er iemand naast hen staat. Bij We All is er geen oordeel, we slaan een arm om de schouders en kijken samen naar de toekomst.

Als iemand is aangemeld volgt een intake met praktijk HSN. De gedragswetenschapster is heel goed in het “raken” van de jongvolwassenen en stelt een plan op waarin aanspraak wordt gemaakt op de wensen en verlangens van de nieuwe deelnemer. Vervolgens gaan de coach en de deelnemer hiermee aan de slag.

Stap 1 is in 99% van de gevallen het inzichtelijk maken en werken aan schulden die de jongeren hebben opgebouwd met als gevolg dat het vertrouwen tussen de jongere en coach wordt vergroot. Hierna komt er ruimte om te kijken naar hun intrinsieke motivatie: wat wil je in het leven, waar word je blij van? Wanneer de coaches deze intrinsieke motivatie hebben gevonden wordt daarop ingezet ofwel richting opleiding ofwel richting werk. Het inzetten hierop houdt ook in dat het gaat om het triggeren van een realistisch denkbeeld. We bespreken wat je inkomsten zijn als je een baan hebt en een gezin moet onderhouden en welke stappen je gaat ondernemen. Veel jongeren hebben een toekomstdroom, maar de weg hierheen zien zij vaak niet vanuit een realistisch perspectief. Wij helpen hen om die weg, vanuit realisme, te bewandelen en hun dromen werkelijkheid te maken. Dat is We All.

 

Wil je meer weten over We All? Klik dan hier.

Recent Posts