Ayşegül, woonachtig in Barneveld, werkt al 7 jaar als lerares op een islamitische basisschool in Ede. Naast haar werk voelde ze een sterke behoefte om anderen te helpen. Ze begon met het onderzoeken van mogelijkheden voor vrijwilligerswerk. Door een vriendin kwam Ayşegül uiteindelijk in contact met Houria, de coördinator van “Voedselpakketten uit het Hart”. Ze hoorde van haar goede vriendin over de voedselbank die Houria organiseerde en raakte meteen enthousiast. Dit inspireerde Ayşegül tijdens de Ramadan om samen met haar leerlingen en hun ouders voedsel in te zamelen. En met succes! Samen met de kinderen wist ze 110 voedselpakketten samen te stellen. Echter, haar behoefte om anderen te helpen was nog niet vervuld. Ze wilde op een meer structurele manier hulp bieden, waarop Houria Al Amal suggereerde.

Ayşegül is nu een van de begeleiders van onze meidengroep bij Stichting Al Amal. We waren benieuwd wat haar heeft bewogen om vrijwilligerswerk te gaan doen bij Al Amal.

Hoe kwam je in contact met Stichting Al Amal?
“Via een goede vriendin van mij die Houria kende, kwam ik in contact met haar. Ze vertelde ook over Stichting Al Amal en de verschillende projecten die ze hebben. Op dat moment was ik al op zoek naar vrijwilligerswerk omdat ik na mijn werk wat vrije tijd over had en graag wilde helpen. Zo kwam ik uiteindelijk ook in aanraking met de meidengroep van Stichting Al Amal.”

Je was meteen verkocht hoor ik! Wanneer ben je begonnen?
“Ik ben begonnen in november 2022.”

Waarom past de meidengroep bij jou?
“Ik vond het fantastisch dat Stichting Al Amal een meidengroep had. Ik herkende mezelf daarin, omdat ik vroeger ook in een meidengroep zat. Ik herinner mij veel van mijn eigen tijd als jong meisje in de meidengroep. Daar heb ik geleerd om pannenkoeken te maken en eieren te breken. Thuis durfde ik dat niet. Ik leerde daar nieuwe dingen te ervaren en fouten te maken. Fouten zijn nodig om ervan te leren, het is essentieel voor groei. En daarom vind ik het fijn om anderen dat ook te leren in de veilige omgeving van een meidengroep. Je leeftijdsgenoten bevinden zich in dezelfde levensfase en kunnen net het duwtje geven dat je nodig hebt om van je fouten te leren. Ik probeer mijn eigen ervaringen nu mee te nemen in mijn rol binnen de meidengroep. Ik laat zien dat het oké is om fouten te maken en dat we ervan kunnen leren.”

Hoe zag je eerste week eruit?
“In de eerste week gingen we gelijk naar de Geertjeshoeve met een aantal tieners en dat vond ik geweldig. Ik houd van bewegen en de natuur raakt me meteen.”

Heb je eerder vrijwilligerswerk gedaan?
“Dit is mijn eerste keer als vrijwilliger, in ieder geval de eerste keer dat het iets structureels is en dat het elke week terugkomt. Elke week kijk ik er ook echt enorm naar uit. Ik heb in het verleden meegeholpen bij moskeeën en bij een jaarlijkse dag in de omgeving, maar niet iets wat wekelijks terugkwam.”

Wat betekent vrijwilligerswerk voor jou?
“Het geeft me enorm veel energie! Ik merk zelfs dat ik op vrijdagen energie over heb, terwijl ik dat voorheen niet had. Ik heb energie over om nog met vriendinnen af te spreken, terwijl ik voorheen echt rust nodig had op de vrijdagen. Het geeft energie wanneer je helpt. Ik wil de meiden gewoon meegeven dat ze zichzelf mogen en kunnen zijn. Dat er geen prestatiedruk is en dat hulp niet alleen komt na een tegenprestatie.”

Wat zou je anderen willen vertellen die nog geen actieve vrijwillige inzet doen?
“Vanuit de islamitische traditie is het enorm belangrijk om nuttig te zijn. Niet alleen voor je naasten, maar ook voor je gemeenschap. Dat kun je doen door middel van vrijwilligerswerk. We leven niet alleen, we maken deel uit van een gemeenschap en we moeten bereid zijn om anderen te helpen. Als we dat allemaal doen, kunnen we veel van onze problemen samen oplossen.”

Ayşegül streeft naar een gevoel van veiligheid en welzijn, dat staat centraal in haar leven. Ze staat nu midden in de samenleving en haar enige spijt is dat ze niet eerder is begonnen met vrijwilligerswerk.

Met haar energie en toewijding is Ayşegül een inspirerend voorbeeld van hoe vrijwilligerswerk iemands leven kan verrijken. Haar inzet bij Al Amal laat zien dat het helpen van anderen een bron van vreugde en persoonlijke groei kan zijn.

Samen kunnen we het verschil maken! Wil je een positieve impact hebben op het leven van anderen, neem contact op met onze vrijwilligerscoördinator Moira Schocher Carlier via m.schochercarlier@al-amal.nl of 0648005510. Overweeg dan om vrijwilligerswerk te doen bij Stichting Al Amal!

 

 

Recent Posts