Ik ben Ine Smeets en werk sinds 11 februari 2020 voor de stichting Al Amal. Voor ons project Hulp aan Huisspreek ik mensen bij de intake, match bewoners met onze vrijwilligers of stagiaires en voer evaluatiegesprekken. Wij bieden ondersteuning aan bewoners bij hun administratie en daarnaast fungeren onze vrijwilligers of stagiaires als maatjes voor zowel gezinnen als individuen. Niet lang na mijn eerste werkdag veranderde het coronavirus de wereld, waardoor mijn werkzaamheden er anders uit kwamen te zien. Met cliënten die al betrokken waren via Hulp aan Huisvervolg ik het contact telefonisch. Op dit moment bekijken we of mensen die op de wachtlijst staan ook na alleen telefonisch contact gekoppeld kunnen worden aan vrijwilligers. Wanneer het weer mag en veilig is, wordt het contact fysiek voortgezet

Bij project Open Huisverzorg ik de coördinatie tussen onze locaties in de wijk, waar bewoners normaal gesproken binnen kunnen lopen met vragen over administratiezaken. Mensen die voorheen bij de open huizen in de wijken langskwamen, worden nu door ons gebeld. Tijdens zo’n gesprek vragen wij heel gericht: “Heb je hulp nodig?” of “Blijven er dingen liggen waar we je bij kunnen helpen?” We vragen goed door en bellen elke twee weken terug. Dit gebeurt meestal door dezelfde contactpersoon, zodat de relatie vertrouwd aanvoelt en wij de context van de cliënt goed leren kennen.

In maart 2020 zocht een school in Utrecht contact met Al Amal. Een leerkracht uitte zorgen over het thuis huiswerk maken in een specifiek gezin. Ook van gezinnen in de wijken die het moeilijk vinden om thuisonderwijs te bieden, kregen we veel vragen binnen. Zo zijn de Huiswerkbegeleidingsprojecten gestart. Project Taal & Co 20 van Studentenhuis Hogeland Studentenhuis Hogeland speelt hierin een belangrijke rol. De meeste vrijwilligers bij huiswerkbegeleiding zijn studenten van verschillende studierichtingen, die nu veel tijd hebben en deze nuttig willen besteden. Het is een enthousiaste club mensen met een klankbordgroep, bestaande uit pedagogen en leraren.

Het geeft mij veel voldoening om de koppelingen tussen gezinnen en studenten/vrijwilligers tot stand te brengen. Vanuit Al Amal – in samenwerking met onze partners – hopen we zo een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van de betrokken kinderen. Binnenkort komen in een nieuwe blog vrijwilligers én kinderen aan het woord om te vertellen hoe zij deze tijd ervaren.

Recent Posts