Interview met Amal Mezgouri, projectleider Hulp aan huis & Open huis
Ik ben Amal Mezgouri, projectleider van de projecten Hulp aan huis & Open huis. In 2012 ben ik bij Stichting Al Amal begonnen als vrijwilliger. Ik gaf taalles en begeleide Hulp aan huis cliënten. Na een tijdje ben ik bij Al Amal gaan werken. Ik begeleide toen het inloopspreekuur, wat nu het project Open huis is. Na een paar jaar ben ik doorgegroeid tot coördinator Hulp aan huis & Open huis. Dat doe ik nu nog steeds met veel plezier. Daarnaast begeleid ik stagiaires.
Open Huis
Het open huis is een project wat zich op verschillende locaties binnen Utrecht afspeelt. Bewoners kunnen zonder afspraak binnenlopen met diverse vragen. We helpen bijvoorbeeld met het uitleggen van een rekening of ingewikkelde brief en het bellen met een instantie zoals de belastingdienst of gemeente. Ook helpen we bewoners die nog niet digitaal vaardig zijn met het zoeken van een woning op woningnet of het aanvragen van een U-pas of andere hulpvragen waarbij je digitaal vaardig moet zijn.
Enerzijds komen er bij het Open huis mensen binnen die de taal niet vaardig zijn of niet zo lang in Nederland wonen. Hierdoor weten ze vaak nog niet zo goed hoe het hier werkt en waar ze terecht kunnen met hulpvraag. Er komen ook mensen binnen die de taal wel goed spreken maar de drempel om direct contact met een andere instantie op te nemen, nog te hoog vinden. In dit geval fungeert Al Amal als brugfunctie naar de andere instantie.
We mogen niet bij alle hulpvragen helpen, denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van een persoonsgebonden budget of het schrijven van een bezwaarschrift. In dit geval plannen we samen met de bewoner een afspraak in met een passende organisatie. Als de bewoner de taal niet machtig is kijken we of er iemand vanuit onze organisatie mee kan gaan naar de eerste afspraak om een vertaalslag te maken.
Hulp aan Huis
Binnen het project Hulp aan huis gaan vrijwilligers en stagiaires van Al Amal langs bij bewoners. De doelgroep die wij bedienen binnen dit project bestaat voornamelijk uit bewoners die (om uiteenlopende redenen) niet gemakkelijk zelf de deur uit kunnen of de Nederlandse taal niet machtig zijn.
Laagdrempelig contact
Ook zonder hulpvraag zijn bewoners welkom om binnen te lopen bij het Open huis om gezellig een kopje koffie of thee te drinken. Er zijn groepen vrouwen die hier wekelijks met elkaar samen komen voor het sociale contact. Een voorbeeld hiervan is een dame die pas in Nederland is komen wonen. Ze vond het lastig om in contact te komen met mensen hier en voelde zich daardoor soms eenzaam. Via haar man is ze met Al Amal in contact gekomen. Ze komt nu wekelijk langs voor een kopje koffie of thee en vindt het heel fijn om weer onder de mensen te zijn. Naast mijn collega’s heeft ze nu ook andere bewoners leren kennen en hier contact mee, dit is heel mooi om te zien.
Een andere bewoner die langskomt bij het Open huis en me raakt, is een meneer op leeftijd. Hij woont niet in de buurt, is slecht ter been maar komt toch wekelijks langs. Hij is hier voor het stukje sociaal contact. Even gezellig een kopje koffie of theedrinken met iemand en zijn verhaal delen.
In de Islam kun je voor iemand een smeekbeden doen. Dit is een wens die je uitspreekt naar God, bijvoorbeeld ‘Ik wens voor jou het allerbeste’. Elke keer als deze meneer langs is geweest bij het Open huis spreekt hij voor mij een smeekbeden uit, ik vind dat zo bijzonder.
Soms zijn het hele simpele dingen waarbij we ondersteunen die een springplank kunnen zijn voor een prachtige toekomst. Zo heb ik ooit een dame die net in Nederland was komen wonen gekoppeld aan taallessen. Deze vrouw was erg leergierig en we hebben samen gekeken naar opleidingen. Toen ik haar na een jaar weer tegenkwam sprak ze super goed Nederlands, had een baan en was bezig actief betrokken op de school van haar zoontje. Dat is prachtig om te zien.
Het zijn de kleine dingen die een groot verschil kunnen maken
We staan soms niet stil bij het feit dat sommige mensen zich, dag in dag uit, eenzaam voelen. Een kopje koffie of thee samen drinken en een luisterend oor is voor deze mensen heel kostbaar. Het zijn de kleine dingen die een groot verschil kunnen maken. Dat kan al een glimlach zijn als iemand binnenkomt bij het Open huis. Iemand het gevoel geven dat hij of zij welkom is, erbij hoort. Het maakt niet uit waar je vandaan komt of wat je hebt meegemaakt, iedereen is welkom.
Dankbaarheid
Wat dit werk mij meegeeft is een hoop dankbaarheid. Dankbaar om iemand met een kleine moeite te kunnen helpen. Dankbaar voor mijn eigen situatie, mijn contacten en familie.
We helpen mensen met iets simpels zoals het bieden van een luisterend oor of het uitleggen van een brief, maar dit kan een groot effect hebben. Dit is de reden waarom ik zo graag voor Stichting Al Amal werk.
Toen ik jong was kwamen mijn ouders er ook niet altijd uit met post die ze ontvingen, wat soms zorgde voor een stressvolle situatie. Dat ik ouders die bij Al Amal langskomen kan helpen met dit soort hulpvragen maakt me heel dankbaar.
Wat ik de lezer van dit verhaal zou willen meegeven is, wees lief voor elkaar. Begroet elkaar op straat, geef iemand eens een glimlach. Een lach kost niets en kan een groot verschil maken.
Meer weten?
Wil je meer weten over het project Open Huis en Hulp aan huis? Of ben je benieuwd naar de locatie en openingstijden?
Bekijk https://www.al-amal.nl/openhuis/