Interview met Darin Diab – Stagiaire bij Al Amal

Ik ben Darin. Ik kom uit Palestina, maar ben in Syrië geboren. Ik ben 23 jaar en woon sinds vijf jaar in Nederland. Op dit moment volg ik de opleiding Sociaal Werk MBO-niveau 4 en zit in mijn examenjaar. Na het behalen van mijn diploma wil ik graag doorstromen naar het HBO. Ik heb voor deze opleiding gekozen, omdat ik een sociaal en behulpzaam mens ben en het leuk vind om mensen te helpen.

Bij Al Amal loop ik stage bij het project Open Huis. Ik begeleid mensen die de Nederlandse taal nog niet zo goed beheersen. Ik leg bijvoorbeeld uit wat er in een ingewikkelde brief staat of bel met instanties, zoals de belastingdienst of de gemeente. Hiernaast help ik inwoners die nog niet digitaal vaardig zijn met het zoeken naar een woning op Woningnet, het aanvragen van een U-pas of met andere hulpvragen waarbij je handig moet zijn met de computer. Ik ga ook wel eens mee naar de huisarts of het ziekenhuis om voor mensen te vertalen.

 Enerzijds komen er bij het Open Huis mensen binnen die de taal niet machtig zijn of nog niet zo lang in Nederland wonen. Hierdoor weten ze vaak nog niet zo goed hoe het hier werkt en waar ze terecht kunnen met hun hulpvraag. Anderzijds komen er ook mensen binnen die de taal wel goed spreken, maar de drempel om zelf contact met een instantie op te nemen nog te hoog vinden.

Op dit moment begeleid ik vier cliënten, die allemaal oorspronkelijk uit Syrië komen. Door met hen Arabisch te spreken, kan ik goed uitleggen hoe dingen hier in Nederland werken. Ik begrijp de mensen die bij Al Amal met een hulpvraag komen, want toen ik in Nederland kwam, wist ik ook niet precies hoe het hier werkte. Welke instanties zijn er en bij wie kun je waarvoor terecht? Veel dingen zijn in dit land heel anders geregeld dan in Syrië. Neem bijvoorbeeld het onderwijssysteem. Hier heb je verschillende niveaus middelbaar onderwijs en kun je daarna doorleren op het MBO of HBO, of studeren aan de universiteit. In veel landen werkt dat anders.

Toen ik net in Nederland was, had ik zelf ook iemand nodig die mij kon vertellen hoe het hier werkt. Degene die mij daarbij hielp sprak geen Arabisch, maar met Google Translate zijn we een heel eind gekomen. Verder had ik een taalmaatje waar ik superveel van heb geleerd. Toen ik bijvoorbeeld net begonnen was met mijn opleiding moest ik allemaal presentaties en verslagen maken. In Syrië maak je vooral toetsen. Hier word je op een heel andere manier getest.

Ik ben stage gaan lopen bij Al Amal, omdat een klasgenoot van mij er eerder stage had gelopen en de organisatie aanraadde. Toen ben ik de website gaan bekijken en ontdekte dat de manier waarop Al Amal mensen helpt, mij erg aansprak. Al Amal is een leuke organisatie om stage bij te lopen. Ik krijg de vrijheid om zelf aan de slag te gaan met mijn opdrachten en mijn werk. Mijn collega’s zijn erg behulpzaam en ik kan altijd met mijn vragen terecht bij mijn stagebegeleiders. Ik ben goed opgenomen in het team en voel me welkom.

Door mijn stage bij Al Amal leer ik voor onze cliënten waardevolle organisaties en initiatieven kennen, zoals de U-pas in de regio Utrecht. Ik leer hoe ik cliënten goed kan helpen en hoe om te gaan met moeilijke casussen. Maar ik leer ook veel leuke mensen kennen via mijn stage bij Al Amal!

Ik zou het fijn vinden om later bij een soortelijke organisatie als Al Amal te kunnen werken. Het lijkt me ook leuk om les te geven in de vakken die ik nu leer op de opleiding Sociaal Werk, zoals bijvoorbeeld het vak Burgerschap.

Recent Posts