Interview met Fatima en Amal, projectleiders van het Meidencentrum

‘Ik ben Fatima Amghar, geboren en getogen in Kanaleneiland. Ik ken Stichting Al Amal al zeker vijftien jaar. Vroeger hielp ik na schooltijd met het begeleiden van leuke activiteiten in het meidencentrum. Toen al voelde Al Amal als een soort tweede thuis voor mij.

Na mijn studie ben ik begonnen als vrijwilliger bij Al Amal en werk inmiddels alweer een paar jaar voor de stichting. Drie middagen in de week begeleid ik met veel plezier activiteiten van het meidencentrum.’

‘Ik ben Amal Morabit, ook geboren en getogen in Kanaleneiland. Ik ben de dochter van Marzouka Boulaghbage, de oprichtster van Stichting Al Amal. Als klein meisje heb ik de stichting tot bloei zien komen. Ik deed toen al mee met de activiteiten van het meidencentrum. Toen ik een jaar of zestien, zeventien was, werd mij gevraagd om de jeugdactiviteiten te begeleiden. Ik vond dat superleuk om te doen. Toen ik, net als Fatima, na mijn studie weer terugkwam in Kanaleneiland ben ik bij Al Amal gaan werken. Dat is nu een jaar of zes geleden. Binnen Al Amal begeleid ik activiteiten van het meidencentrum, wat supergezellig en ontspannen is.’

Ontstaan van het meidencentrum
Het meidencentrum is ontstaan in buurthuis Galecop. Daar mochten we een ruimte gebruiken. Later kregen we een klein kantoortje op de Nansenlaan, maar daar groeiden we snel uit. Er was op dat moment verder nergens echt een plek voor jonge meiden om bij elkaar te komen. Via Mitros kregen we toen de beschikking over een berging, die we hebben omgetoverd tot een echt meidencentrum, het eerste in Utrecht. Ook daar groeiden we na een poosje uit, maar toen konden we verhuizen naar het kantoor van Al Amal op de Livingstonelaan. Daar zitten we nu heel fijn. We hebben een grote, gezellig ingerichte ruimte waarin we verschillende activiteiten organiseren en workshops geven.

Activiteiten van het meidencentrum
We proberen zo’n divers mogelijk scala aan activiteiten aan te bieden die leuk én leerzaam zijn. We werken elke maand met een thema. Per thema bedenken we creatieve en educatieve workshops. Vorig jaar hadden we het thema Winter. We hebben toen zelf sneeuw gemaakt en gekeken wat voor effect kou heeft op je lichaam. We werken ook regelmatig samen met UMC-studenten. Zo zijn er bijvoorbeeld workshops geweest over het menselijk lichaam en over gezonde voeding. Ook hebben de meiden een korte EHBO-cursus gevolgd.

Het thema waar we nu mee werken is: Wie ben ik? Hiermee ontdekken we samen met de meiden op een leuke manier wie ze zijn en wat ze willen. We gaan ook wel eens een weekje lekker koken en bakken, omdat de meiden aangaven dit erg leuk te vinden.

Eén keer in de zoveel tijd organiseren we een grote activiteit waarbij alle meiden samenkomen. Dan gaan we bijvoorbeeld met z’n allen naar een leuke speeltuin, schaatsbaan of pretpark.

Aan de activiteiten van het meidencentrum zijn geen kosten verbonden, zodat iedereen mee kan doen, ongeacht de financiële situatie.

We hebben een groepsapp waar alle ouders van het meidencentrum in zitten. Hierin delen we foto’s van de activiteiten, waar altijd enthousiast op gereageerd wordt. We onderhouden nauwe contacten met de ouders.

Voor wie is het meidencentrum?

Het meidencentrum is voor meiden tussen de zes en dertien jaar die het leuk vinden om na school bij elkaar te komen. Het meidencentrum is een plek waar meiden zich veilig en thuis voelen. Iedereen is welkom hier, we behandelen elkaar met respect en helpen elkaar waar mogelijk. We hebben drie heel hechte groepen. Als iemand een probleem heeft of ergens mee zit, wordt dat besproken. We leren de meiden over hun gevoelens te praten, dat ze weerbaar mogen zijn en geven ze de ruimte om te ontdekken wie ze zijn.

Als er een bepaald onderwerp speelt in de groep, dan proberen we hier de volgende keer een passende activiteit bij te bedenken om het onderwerp verder te behandelen. Dat kan bijvoorbeeld gaan over pesten of over iets wat in het nieuws is geweest.

In de Corona-periode hebben we bijvoorbeeld mondmaskertjes versierd, maar ook besproken wat Corona nou precies is en wat voor effect het op de meiden heeft gehad. We merkten dat de meiden soms even hun verhaal kwijt moesten rondom alle veranderingen die door Corona plaatsvonden.

Op het moment is het meidencentrum bedoeld voor meiden tot dertien jaar. We merken dat er bij de meiden vanaf die leeftijd ook behoefte is aan zo’n soort centrum. We zijn aan het onderzoeken of we iets voor deze meiden kunnen betekenen, bijvoorbeeld door een extra groep te starten.

Vrijwilliger worden?

Het meidencentrum is op zoek naar vrijwilligers. Lijkt het jou leuk om activiteiten te begeleiden? Neem dan contact op met onze vrijwilligerscoördinator Moira via m.schochercarlier@al-amal.nl.

Wil je meer weten over het meidencentrum? Kijk dan op https://www.al-amal.nl/meidencentrum/

Recent Posts