Interview met Ghislaine van Bommel, vrijwilliger bij Stichting Al Amal

Ik ben Ghislaine. Ik kom oorspronkelijk uit IJsselstein en woon nu 6 jaar in Utrecht. Ik heb hier een bachelor Pedagogische Wetenschappen afgerond en een Master Migration, Ethnic Relations and Multiculturalism. Tijdens mijn Master heb ik een onderzoek gedaan voor Al Amal naar de samenwerking met het Buurtteam.

Zo ben ik in contact gekomen met deze stichting.

Na mijn onderzoek ben ik als vrijwilliger aan de slag gegaan bij Al Amal. Ik doe dit nu ongeveer 4 jaar. Ik maak notulen tijdens vergaderingen, help met de nieuwsbrief en ben op dit moment bezig met het kwaliteitshandboek. In dit document staat beschreven hoe de interne processen verlopen en wie wat op welk moment besluit.

26-small-1

Ik vind het belangrijk om andere mensen te helpen en de wereld een beetje mooier maken. Je kunt mensen die het minder hebben altijd vooruithelpen, al is het maar met iets kleins. Iets wat voor mij misschien niet zo veel waarde heeft of wat ik als normaal zie, kan voor iemand anders heel veel waard zijn.

Voordat ik bij Al Amal aan de slag ging als vrijwilliger, heb ik vrijwilligerswerk gedaan voor een stichting die Roemeense kinderen helpt. Deze stichting koppelt Nederlandse gezinnen aan gezinnen in Roemenië. Ik stuur elke kerst een pakket met kleding en schoolspullen naar het gezin waar ik aan gekoppeld ben.

Waarom ik vrijwilligerswerk doe voor Al Amal? Het geeft me een stukje voldoening. Ik vind het superleuk om andere te helpen met dingen waar ik goed in ben. Al Amal is een mooie organisatie. Ik wil graag mijn steentje bijdragen door taken op me te nemen die ik goed kan, zodat anderen kunnen doen waar zij goed in zijn. Ik vind het waanzinnig om te zien wat Al Amal doet en waar ze zich voor inzet. Het is mooi om mee te maken hoe Al Amal de afgelopen jaren gegroeid is.

De werksfeer bij Al Amal is heel fijn. Als je ergens bij wil helpen of iets wil doen, wordt hier enthousiast op gereageerd. Heb je een keer wat minder tijd, dan is dit ook prima. Mijn vrijwilligerswerk is dus flexibel en vrijblijvend waardoor het voor mij leuk blijft om te doen naast mijn werk.

Veel vrijwilligers bij Stichting Al Amal werken met de doelgroep zelf. Dit lijkt mij ook mooi om te doen, maar daar ligt niet mijn kracht. Ik wil graag helpen daar waar ik goed in ben, en dat zit het een stukje structuur en theorie. Verder leer ik veel van mijn vrijwilligerswerk hier, bijvoorbeeld hoe het zit met subsidieaanvragen en samenwerkingen met andere partijen en de gemeente.

Naast dat vrijwilligerswerk me een goed gevoel geeft, vind ik het leuk om contact te hebben met mensen uit verschillende culturen. Mijn interesse in andere culturen is groot, vandaar ook de keuze voor mijn Master Ethnic Relations and Multiculturalism. Ik werk op de Universiteit van Tilburg als junior Docent, waar ik natuurlijk alleen in contact kom met mensen uit de academische wereld. Via mijn vrijwilligerswerk bij Al Amal kom ik ook in contact met mensen met verschillende culturele achtergronden.

Recent Posts