Gastcolumn co-assistenten UMC (geneeskunde)

Afgelopen week hebben wij in het kader van ‘Coschap in de wijk’ vanuit het UMC bij verschillende groepen van Al Amal voorlichting mogen geven over de werking van de longen en de gevaren van lachgas. Bij het tonen van de lachgas patronen merkten wij veel herkenning. Veel mensen hebben het wel eens op straat gezien zien liggen. Daarnaast speelt er veel angst rondom de gevaren omdat er nog weinig kennis over is. We merken dat er behoefte aan informatie is over dit onderwerp.

In onze voorlichting hebben wij het over de gewenste effecten van lachgas zoals een ontspannen gevoel en een lachkick. Echter zijn de ongewenste effecten minder bekend. Voorbeelden hiervan zijn evenwichtsstoornissen, misselijkheid, hallucinaties en zelfs bewustzijnsverlies. Deze effecten houden enkele minuten aan, maar concentratieproblemen kunnen enkele uren na gebruik nog aanwezig zijn. Daarom is het niet veilig om auto te rijden, iets wat helaas nog vaak wordt gedaan en tot verkeersongelukken kan leiden. Op de lange termijn kan veelvuldig en frequent gebruik van lachgas in combinatie met andere middelen ernstige gevolgen hebben, zoals verlamming, hersenschade, schade voor het ongeboren kind en blijvend gehoorschade. Het is belangrijk dat jongeren op de hoogte zijn van deze risico’s.

We merkten tijdens de voorlichtingen dat er veel onbegrip is voor het feit dat lachgas legaal, gemakkelijk verkrijgbaar en beschikbaar is voor alle leeftijden. Veel deelnemers aan de voorlichting vroegen zich terecht af waarom lachgas niet verboden is. Wij delen deze mening en we hopen in de toekomst dat er een regeling getroffen zal worden die jongeren zal beschermen tegen lachgas.

We hopen dat wij meer inzicht hebben gegeven over dit actuele onderwerp. Daarnaast willen wij Al Amal bedanken voor de gastvrijheid en de mogelijkheid om deze voorlichtingen te geven. Het was een leerzame ervaring en het gaf ons veel voldoening.

Najma en Maxime
5
e-jaars geneeskunde studenten Universiteit Utrecht.

Recent Posts