Een interview met Nora, stagiaire en vrijwilligster bij Al Amal

Ik ben Nora, ik ben 22 jaar en studeer Sociaal-Maatschappelijke Dienstverlening. Vanuit deze studie kwam ik begin dit jaar als stagiaire bij Al Amal terecht. Tijdens mijn stage, die tot januari van het volgende jaar duurt, loop ik twee dagen per week mee bij verschillende projecten van Al Amal, zoals Open Huis, Hulp aan Huis en SP-jeugdgroep.

In de meivakantie ben ik ook als vrijwilligster begonnen bij Al Amal op de SP-jeugdgroep in Overvecht. Via mijn stage begeleidde ik de SP-jeugdgroep in Kanaleneiland al. Ik vond dit heel leuk om te doen en was benieuwd naar de groep in Overvecht. Een collega had mij gevraagd of ik haar kon helpen met het ondersteunen en begeleiden van deze groep. Dat wilde ik graag. Ook de Overvecht-groep bleek heel gezellig te zijn en ook hier had ik al snel een band met de kinderen.

Wat is een SP-jeugdgroep?
Sinds 2020 organiseert Al Amal dagbestedingsactiviteiten voor kinderen tussen de zeven en twaalf jaar, die speciaal onderwijs volgen. Dit project heet SP-jeugdgroep. Na schooltijd komen de kinderen naar een locatie van Al Amal toe. Hier bieden we ze leuke en laagdrempelige activiteiten aan, gericht op het bevorderen van het zelfvertrouwen en het eigen kunnen. In overleg met de kinderen, de ouders en de school wordt gekeken naar de talenten van de kinderen. Op basis daarvan worden activiteiten ontwikkeld, die gericht zijn op het bevorderen van sociale vaardigheden en creativiteit.

We spelen spelletjes, knutselen, gaan buitenspelen of koken. Mijn twee collega’s en ik verzinnen leuke en leerzame activiteiten, gebaseerd op een thema. Op dit moment hebben we een landen-thema. Marokko is net aan de beurt geweest en toen hebben we bijvoorbeeld couscous met elkaar gemaakt. Nu is Nederland aan de beurt.

Een enthousiaste vrijwilligster
Voordat ik als vrijwilligster bij Al Amal kwam, heb ik vier jaar als vrijwilliger bij de Krajicek Foundation gewerkt. Hier begeleidde ik meiden uit de wijk. We spraken bijvoorbeeld vaak af bij het voetbalveldje, waar ik sportactiviteiten voor ze organiseerde. Dit was erg leuk om te doen. Helaas moest ik er op gegeven moment mee stoppen, omdat ik het steeds drukker kreeg met mijn studie.

Bij mijn vrijwilligerswerk voor Al Amal vind ik het interessant om activiteiten te bedenken en te begeleiden die kinderen kunnen helpen in hun ontwikkeling. Samen leren en samen spelen doet hen goed. De kinderen aan wie ik activiteiten aanbied, worden daar blij van en daar word ik weer blij van. Ook krijg ik leuke reacties van de ouders van de kinderen die naar de SP-jeugdgroep gaan. Hier krijg ik energie van en het motiveert mij om mijn vrijwilligerswerk te blijven doen.

Toekomstplannen
Als ik klaar ben met mijn studie zou graag met kinderen en jongeren willen blijven werken. Ik merk, ook door mijn vrijwilligerswerk, dat ik met deze doelgroep de meeste affiniteit heb en er de meeste energie van krijg.

Nora is een fictieve naam. De vrijwilliger heeft ervoor gekozen haar verhaal geanonimiseerd te delen.

Recent Posts