Interview met Marzouka Boulaghbage, oprichtster van Al Amal en initiatiefnemer van de Wijkmoeders van Overvecht.

Begin december 2021 is de Utrechtse Vrijwilligerstrofee uitgereikt. De Wijkmoeders van Overvecht wonnen deze prijs en ontvingen een geldbedrag van 1000 euro. Een gesprek met Marzouka Boulaghbage, oprichtster van Al Amal en initiatiefnemer van de Wijkmoeders van Overvecht.

Wie zijn de Wijkmoeders van Overvecht?
De Wijkmoeders van Overvecht zijn vrijwilligers die iets extra’s willen doen voor hun wijk door wijkbewoners te helpen. Ze zijn actief in het grijze gebied van de (informele) hulpverlening en helpen daarmee wijkgenoten die de weg naar de reguliere hulpverlening niet weten te vinden, niet snel om hulp vragen en/of de Nederlandse taal niet (goed) spreken. Ze adopteren als het ware de wijk als hun ‘kind’.

De Wijkmoeders helpen buurtbewoners bijvoorbeeld met administratieve hulpvragen, maar maken ook schoon bij iemand die ziek ik, helpen met boodschappen doen, gaan mee naar de arts of het ziekenhuis, halen en brengen kinderen van en naar school, maken een praatje of nodigen buurtbewoners uit voor een wandelingetje.

Daarnaast zijn de Wijkmoeders aanwezig op openbare plekken in de wijk (denk aan speeltuinen, buurtcentra) en zijn inzetbaar bij wijkevenementen of andere taken in de wijk.

Ontstaan van de Wijkmoeders van Overvecht
Naast mijn vrijwilligerswerk bij Al Amal werk ik als sociaal makelaar voor DOCK. Via DOCK ben ik nauw betrokken bij de wijk Overvecht. Ik maak graag een praatje op straat en ga het gesprek aan met buurtbewoners. Wat speelt er in de wijk? Waar is behoefte aan? Waar kunnen we helpen? Ook nodig ik bewoners uit voor de bijeenkomsten in het buurtcentrum. Niets is verplicht, iedereen is welkom. Heel laagdrempelig dus. Al jaren begeleid ik verschillende groepen voor vrouwen en activiteiten voor buurtbewoners in buurthuizen in Overvecht. In meerdere groepen ontmoette ik vrouwen die graag iets extra’s wilden doen voor de wijk. Zo is in 2018 het idee voor de Wijkmoeders van Overvecht ontstaan. Ik begeleid de Wijkmoeders van Overvecht samen mijn collega Karima. Karima is echt mijn rechterhand, ik ben heel blij met haar. We hebben dezelfde werkwijze en voelen en vullen elkaar goed aan.

Empoweren van vrouwen
Elk mens kan iets betekenen voor een ander. Een deel van de vrouwen die ik ontmoet, heeft een minderwaardigheidscomplex. Ze zijn niet naar school geweest en hebben daarom het idee dat ze weinig waard zijn en een ander niet kunnen helpen. Maar iedereen kan op zijn eigen manier iets betekenen voor een medemens. Taken als schoonmaken en koken zijn ook heel belangrijk. Wat zouden we doen in een samenleving waarin iedereen hoogopgeleid is? Wie maakt er dan schoon? De een kan meer met z’n handen, de anders is goed in dingen bedenken. Ik kijk naar wat mensen kunnen en leuk vinden om te doen. Misschien kan iemand niet lezen of schrijven, maar wel heerlijk koken of is goed in mensen bij elkaar brengen en een gezellig gesprek voeren. We hebben elkaar nodig als mens. Samen staan we sterk en samen maken we zwaar werk licht.

We hebben een geweldige groep Wijkmoeders die graag iets voor een ander doen. Ik zie deze vouwen enorm groeien, in persoonlijk opzicht en ook als groep. De Wijkmoeders worden begeleid en krijgen training om (samen) hulp te bieden. Zoals het Chinese spreekwoord zegt: ‘Geef mensen geen vis, maar leer ze vissen’. De vrijwilligers ontwikkelen zich en dat is prachtig om te zien. Zo bouw je iets duurzaams op. Stel, ik ben er straks persoonlijk niet meer bij betrokken, dan weet ik zeker dat deze groepen gewoon blijven bestaan.

We hebben met de Wijkmoeders Overvecht een groepsapp, dat is heel handig. In tijden van lockdown konden we niet altijd bij elkaar komen, maar via de app konden we toch met elkaar blijven communiceren. Als we een hulpvraag binnen krijgen, deel ik dit in de app. Het is mooi om te zien hoe vrouwen elkaar binnen de groep ook weer helpen. Laatst was er een Wijkmoeder van Overvecht ziek. Andere Wijkmoeders stonden meteen klaar om haar te helpen, onder andere door voor haar te koken. Dit ontstond allemaal spontaan.

DOCK en Al Amal
Mijn werk zie ik als twee handen. De ene hand pakt iets op en geeft dit aan de andere hand. Stel, ik zie iets bij DOCK wat opgepakt moet worden, dan pak ik dat soms op bij Al Amal, en andersom gaat het ook zo. Ik zeg wel eens: ‘Met één hand kun je niet klappen’. Al Amal en DOCK zijn allebei deel van mij. Vrijwilligerswerk zit in mijn bloed. Ik werk inmiddels 27 jaar in de welzijnshoek. Mijn werk is mijn hobby. In deze 27 jaar heb ik nog nooit een dag gehad waarop ik iets anders wilde doen. Ik krijg heel veel energie van het helpen van mensen.

Al Amal is een grote ondersteuning voor deze Wijkmoeders. Inmiddels hebben we drie vrouwen met een betaalde functie bij Al Amal, die begonnen zijn als Wijkmoeder. Zeven Wijkmoeders zijn nu ook vrijwilliger bij Al Amal en krijgen hier een vrijwilligersvergoeding voor. Al Amal werkt in dit geval als brug om de vrijwilligers van de Wijkmoeders Overvecht op weg te helpen naar een betaalde functie.

Ik ben heel blij dat ik dit project vanuit DOCK heb kunnen opzetten. DOCK en Al Amal hebben beide als slogan ‘Doen wat nodig is’. Dit project is daar een mooi voorbeeld van.

Toekomst van de Wijkmoeders
De Wijkmoeders van Overvecht is begonnen met een groep van acht vrouwen. We hebben inmiddels 22 Wijkmoeders in Overvecht. Binnen een paar jaar zijn de Wijkmoeders uitgegroeid tot een bijna zelfredzame groep vrijwilligers en dat ondanks corona. Daar zijn Karima en ik trots op.

Sinds het winnen van de Utrechtse Vrijwilligerstrofee en de media-aandacht die dat met zich meebracht, krijgen we heel veel leuke en positieve reacties op het project. Er hebben zich veel vrouwen aangemeld om ook Wijkmoeder te worden, ik heb op het moment zelfs een wachtlijst en we gaan een nieuwe groep starten.

We hebben het plan om deze groep door te ontwikkelen naar een eigen organisatie. Karima en ik willen ons dan focussen op hoe we dit project kunnen uitrollen in heel Utrecht: de Wijkmoeders van Utrecht.

Meer weten over de Wijkmoeders van Overvecht? Neem dan contact op met Marzouka via m.boulaghbage@al-amal.nl

Recent Posts