Wat doet Al Amal in tijden van Corona?

De medewerkers en vrijwilligers van Al Amal hebben vanaf 16 maart het roer omgegooid en een start gemaakt met telefonische en digitale hulpverlening voor alle cliënten en deelnemers van Al Amal. We werken vanaf de start van de crisis intensief samen met het NIZU en de andere partners in de stad.

Hoe ziet onze ondersteuning eruit?

Proactief contact met alle cliënten …hoe gaat het met je?

Een tot twee keer per week bellen we onze deelnemers en cliënten (honderden per week) met de simpele maar belangrijke vraag hoe het met ze gaat.  De dankbaarheid is groot. Vrouwen geven aan hoe fijn ze het vinden dat iemand belangstelling voor hun toont in deze verwarrende tijden. Ze kunnen hun verhaal kwijt, stellen vragen en luchten hun hart. Opvallend is hoe bang de meesten zijn voor het virus en om die reden helemaal niet meer naar buiten durven te gaan. Laat staan dat ze hun kinderen buiten durven te laten spelen. 

Voorlichting via diverse groepsapps… hoe ga ik om met mijn angst?  

Via verschillende nieuw opgerichte groepsapps geven we voorlichting aan de vrouwen over het virus. Veel vrouwen hebben vragen over het buitenspelen van de kinderen, het gebruik van kruiden (helpt nootmuskaat echt?) en de thuisschoolondersteuning.  Vanaf volgende week voegen we ook een medewerker van volksgezondheid toe aan de groepsapps die vanuit haar expertise vragen over de gezondheidszorg zal behandelen. Immers kennis vanuit de wetenschap is in deze tijd belangrijker dan ooit.

Studenten helpen kinderen bij thuisonderwijs… mijn moeder kan me niet helpen, deze student wel

Om de ouders die niet in staat zijn hun kinderen met het schoolthuiswerk te begeleiden (zoals laaggeletterden en ouders met een LVB-achtergrond), hebben we vanaf 23 maart studenten gekoppeld aan kinderen uit deze gezinnen. De kinderen en de ouders waar dit nu al een week loopt, zijn superblij met deze ondersteuning. Immers elke ouder hoopt dat zijn of haar kinderen niet te veel onderwijsachterstand oplopen. Voor de studenten is het tegelijkertijd ook een verrijking van hun leven.

Voedselpakketten uit het hart…de aanvragen nemen toe

De vrijwilligers van de ” voedselpakketten uit het hart” hebben conform de maatregelen een laatste uitgiftemoment georganiseerd voor de eerste ‘sluiting’ van 4 weken inging. We hebben vervolgens  een bezorgservice opgezet en op die manier de afgelopen 3 weken verschillende donaties van verse groente,  fruit, brood en eieren kunnen bezorgen aan tientallen gezinnen. Daarnaast behouden we telefonisch contact met de gezinnen om bij nood alsnog extra pakketten te kunnen bezorgen.

Huurders van woningbouwcorporaties bellen Al Amal voor luisterend oor…ik voel me zo opgelucht  dat ik even in eigen taal mijn vragen kan stellen

De huurders van woningbouwcorporaties Mitros, Portaal en Boex hebben allemaal een brief gekregen waarin onder andere de mogelijkheid wordt geboden om in eigen taal ondersteuning te vragen voor bijvoorbeeld boodschappen etc. Al Amal krijgt dagelijks via 3 lijnen (Turks, Klassiek Arabisch en Berbers/ Marokkaans Arabisch) tientallen telefoontjes binnen van huurders met allerlei vragen. De bewoners tonen zich ontzettend dankbaar dat ze in eigen taal over hun angsten kunnen praten.

Ondersteuning van multiprobleem gezinnen…de spanningen lopen verder op

We houden frequent contact met de gezinnen waar ook al vóór de crisis veel spanningen waren. Indien de spanningen nu zo hoog oplopen, dat digitaal contact niet volstaat, spreken we met de ouders af op het kantoor van Al Amal. Met inachtneming van alle RIVM-maatregelen, voeren we gesprekken met hen en zoeken we samen naar oplossingsmogelijkheden. Ook bieden we nog hulp en ondersteuning bij digitale rechtszittingen en is er veelvuldige afstemming met alle relevante partners in de jeugdzorgketen. De samenwerking met Veilig Thuis, SAVE en de buurtteams verloopt voortvarend. De gezinnen ontvangen eveneens allemaal een gratis tas van het Jeugdfonds Sport en Cultuur met het doel alle kinderen van 8-12jaar in aanraking te breng met taal, sport en cultuur. De medewerkers Al Amal brengen deze tassen tot de voordeur van de gezinnen.

whatsapp-image-2020-12-02-at-10.41.51
Stichting Al Amal Utrecht